سردرد پیشانی یکی از شایعترین شکایاتی است که بیماران دارند. سردرد ناحیه پیشانی معمولا به همراه درد چشم و درد شقیقهها در فرد ایجاد میشود و در مواردی میتواند بسیار آزاردهنده باشد. در این مقاله درباره علت سردرد پیشانی و روشهای درمان دردهای ناحیه پیشانی، چشم و شقیقه صحبت میکنیم.

سردرد پیشانی و چشم نشانه چیست؟
سردرد یک علامت بسیار شایع است و میتواند در هر مقطعی از زندگی به دلایل زیادی رخ دهد. یکی از رایجترین انواع سردرد در ناحیه پیشانی و چشم احساس میشود. درد پیشانی همچنین میتواند به شقیقهها سرایت کند و باعث ناراحتی زیادی در فرد شود.
سردرد پیشانی معمولا به استرس یا تنش بیش از حد مرتبط است و میتوان آن را با استراحت، نوشیدن یک فنجان چای یا دمنوش آرامشبخش تسکین داد. با این حال علت سردرد در پیشانی و چشم ممکن است به سایر بیماریهای خفیف مانند سینوزیت یا مشکلات بینایی مرتبط باشد که نیاز به درمان خاصتری دارند.
به طور کلی سردرد در قسمت پیشانی و چشم نشانه یک بیماری حاد پزشکی نیست اما اگر فرد دچار سردرد شدید و حالت تهوع و یا سردرد غیر قابل تحمل باشد، به آزمایشات خاصی نیاز دارد تا پزشک بتواند به صورت دقیق علت سردرد پیشـانی و حالت تهوع را تشخیص دهد.
اگر مطمئن نیستید که به چه دلیل دچار سر درد پیشانی شدهاید، اگر این درد با درمانهای خانگی بهبود نمییابد و یا اگر درد در پیشانی و چشم 3 روز متوالی طول بکشد، باید به یک متخصص سردرد و میگرن مراجعه کنید تا بررسی کند آیا یک بیماری یا علت زمینهای باعث بروز سردرد پیشانی شده است یا خیر. در این صورت درمان علت زمینهای میتوان کمک کند تا سردرد پیشانی درمان شود.

دنبال راهکار درمانی هستید؟
دکتر حمیدرضا رخصتیزدی به عنوان بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران، بهترین راهکار درمانی را به شما ارائه میدهد تا هر چه سریعتر سلامتی خود را به دست آورید.
برای دریافت نوبت ویزیت با تلفن 66928340(021) تماس بگیرید.
علت سردرد پیشانی و شقیقهها چیست؟
اکثر اوقات افراد از نوعی سردرد شکایت میکنند که درد آن پیشانی و شقیقهها را دربرمیگیرد. درد پیشانی و شقیقه ممکن است تمام پیشانی یا نقطه خاصی از آن را درگیر کند. این درد همچنین ممکن است به سمت پایین و چشمها نیز کشیده شود و منجر به ایجاد درد در چشمها شود. همچنین احتمال دارد این درد تمام صورت را احاطه کند و شاید تا زمان برطرف شدن سردرد همراه با بیمار باشد.
سردرد در پیشانی و شقیقهها معمولا برای یک مدت کوتاه شاید چند ساعت طول بکشد اما احتمال شروع دوباره آن وجود دارد. بهندرت دیده میشود این نوع سردرد بیوفقه و برای چند روز ادامه داشته باشد.
این احتمال وجود دارد که علت درد پیشانی و شقیقهها ناشی از وجود عوامل دیگری نظیر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تابش آفتاب باشد. استفاده از عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب میتواند از بروز چنین سردردهایی پیشگیری کند.
در صورتی که علائم سردرد شقیقهها باعث آزار فرد شود، بهتر است جهت تشخیص و درمان زود هنگام به یک دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.

بررسی دلایل سردرد پیشانی و چشم
علت سردرد در پیشانی میتواند ناشی از عوامل متنوعی باشد. برخی از شایعترین علل سردرد پیشانی عبارتند از:
- کشیدگی عضلانی پیشانی
- خستگی چشم
- سردرد سینوس
- سردرد میگرنی
سردرد ناشی از کشیدگی عضلات پیشانی
کشیدگی عضلانی یکی از دلایل اصلی سردرد پیشانی محسوب میشود. این حالت زمانی اتفاق میافتد که ماهیچههای اطراف ناحیه قدامی سر تحت فشار قرار گیرند یا دچار گرفتگی عضلانی شوند.
دلایل شایع کشیدگی عضلانی عبارتند، از فشار بیش از اندازه، خستگی زیاد بعد از یک روز کاری دشوار و طرز قرارگیری نادرست سر حین نگاه کردن طولانی به صفحه کامپیوتر.
علاوه بر این ممکن است از دست رفتن آب بدن، سپری کردن زمان زیاد در هوای گرم بدون مصرف مایعات و یا استراحت در سایه، علت درد پیشانی باشند.
سردرد پیشانی و چشم ناشی از خستگی چشم
فعالیت بیش از اندازه چشمها نیز میتوانند موجب سردرد پیشانی شود. در دنیای امروز جایی که وسایل الکترونیکی جزئی از زندگی ما شده است، سردرد ناشی از استفاده از رایانه یا موبایل بسیار شایع است.
در صورتی که چشمها برای مدت طولانی به صفحه نمایش کامپیوتر یا تلویزیون خیره میشوند، فرد ممکن است دچار سردرد چشم و پیشانی شود. همچنین امکان دارد مطالعه زیر نور کم هم باعث تحت فشار قرارگرفتن چشمها و در نهایت درد پیشانی و چشمها شود.
درد پیشانی ناشی از سینوزیت
سردرد شقیقه و پیشانی معمولا توسط افرادی که سینوزیت مکرر دارند احساس میشود. درد پیشانی در اثر سینوزیت به دلیل التهاب در سینوسهای بینی رخ میدهد و اغلب با سایر علائم سینوزیت مانند فشار دور چشم، آبریزش بینی، گرفتگی بینی، تب کم و خستگی همراه است.
عفونتهای سینوسی در فصل زمستان شایعتر هستند، زیرا ویروسهای سرماخوردگی و آنفولانزا که باعث این عفونتها میشوند، شیوع بیشتری دارند. با این حال، این مشکل ممکن است در بهار نیز رخ دهد. در افرادی که از آلرژیهای فصلی رنج میبرند، سردرد شدید پیشانی محتملتر است.
سردرد میگرنی
اختلال میگرنی یک نوع بیماری بالینی است که در اثر آن افراد در معرض سردردهای پیاپی قرار میگیرند و به همین دلیل ممکن است دچار سردرد غیرقابل تحمل در تمام قسمت پیشانی و شقیقههای خود شوند.
هنوز علت سردرد میگرنی مشخص نیست، اما مدارک حاکی از آن است که تغییرات خاص در سطح هورمونهای مغزی بر اثر عوامل ژنتیکی و زیستمحیطی، علت سردردهای میگرنی میباشند. سردرد میگرنی پیشانی معمولا با علائمی دیگری مانند تاری دید، تهوع، استفراغ و سرگیجه همراه است. این نوع علائم را میتوان با دراز کشیدن در یک اتاق تاریک برطرف کرد.
علائم سردرد پیشانی چیست؟
سردرد پیشانی یک بیماری به حساب نمیآید اما نشانهای از یک شرایط بالینی دیگر است. ممکن است محل درد، شدت و تعداد دفعات تکرار آن بسته به علت سردرد پیشانی در هر شخصی متفاوت باشد.
برخی از علانم سردرد در پیشانی عبارتند از:
- درد چشمها
- دوبینی
- آبریزش بینی
- عطسههای متوالی
- درد در ناحیه فک
- حالت تهوع (با یا بدون بدون استفراغ)
- سرگیجه
نحوه تشخیص سردرد پیشانی
در صورتی که فردی مرتب از سردرد در ناحیه پیشانی رنج میبرد، پیدا کردن علت درد کاملا ضروری است. در این وضعیت پزشک به منظور تشخیص علت سردرد در پیشانی و چشم شروع به بررسی سوابق قبلی بیمار میکند، مثلا زمان دقیق آغاز سردرد را جویا میشود، یا اینکه توضیحاتی درباره حالت و روحیه بیمار پیش از شروع سردرد میخواهد.
بیشتر اوقات علائمی که بیمار به آن دچار میشود سرنخهایی از علت سردرد میدهد. اما در صورت قانعنشدن ممکن است پزشک از بیمار درخواست عکسبرداری ام آر آی یا سی تی اسکن از مغز و سینوسها جهت تشخیص علت اصلی سردرد پیشانی کند.

درمان سردرد پیشانی
از جمله روشهای درمان سردرد پیشانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییرات در سبک زندگی
- درمان دارویی
- نوروفیدبک ILF
- تزریق بوتاکس
- تحریک مغناطیسی مغز (rtms)
درمان سردرد پیشانی با تغییر سبک زندگی
در صورتی که ارتباط سردرد پیشانی به نوعی بیماری وخیم دیگر غیرمحتمل پنداشته شود، ممکن است پزشک معالج کار را با برخی روشهای درمانی محافظهکارانه آغاز کند.
این روشها معمولا شامل تغییرات در سبک زندگی میشوند. مثلا بیمار باید عوامل بروز سردرد را شناسایی کرده و سپس از انجام آنها پرهیز کند. بگذارید با یک مثال توضیح دهیم:
اگر علت سردرد پیشانی به خاطر صرف کردن زمان زیاد جلوی رایانه باشد، پزشک از بیمار میخواهد در هر ساعت یک استراحت ۵ تا ۱۰ دقیقهای به چشمان خود بدهد و از تحت فشار قرار دادن آنها جلوگیری کند.
این امکان وجود دارد که پزشک معالج انجام برخی حرکات جهت بهبود درد چشمها را به بیمار توصیه کند و همچنین درمان سردرد با دستگاه را پیشنهاد دهد.
دارو برای سردرد پیشانی
در صورتی که تغییر سبک زندگی به تنهایی کمکی به بهبود سردرد پیشانی و چشمها نکند، به منظور بهتر شدن حال بیمار احتمالا پزشک مصرف برخی داروها را در کنار تغییر سبک زندگی توصیه کند.
قرصهای مسکن مانند ایبوپروفن و تیلنول از این دسته هستند. داروهای آرامبخش عضلانی و بلسان هم به بهبود درد پیشانی، چشمها وشقیقهها کمک میکنند.
در برخی موارد ممکن است داروهای اپیوئید هم به میزان محدود تجویز شوند. همچنین در موارد نادری هم داروهای ضد افسردگی یا ضد تشنج جهت تسکین سردرد پیشانی تجویز میشوند.
در صورتی که خستگی چشم علت سردرد پیشانی و چشم باشد، علاوه بر تغییر سبک زندگی به هیچ داروی خاصی جهت تسکین درد نیاز نیست و اگر سینوزیت علت سردرد باشد، گزینههای دیگری جهت درمان سردرد به بیمار توصیه میشود که عبارتند از:
- داروهای استروئیدی دهانی
- قرصهای دردکش
- آنتیبیوتیک
در شرایطی که علت سردرد پیشانی به اختلال میگرنی مربوط شود، روش درمانی به دو صورت انجام میگیرد. یکی پیشگیری و دیگری درمان در مراحل ابتدایی. تعدادی دارو برای هر شیوه وجود دارد.
برای پیشگیری از بیماری، هر زمان که علائم هشدار دهنده سردرد مانند احساس سرگیجه، حالت تهوع و تاری دید بروز کردند، باید به بیمار دارو تجویز شود. به عنوان مثال، داروهای تریپان بیشترین مصرف را جهت برطرف کردن سردرد پیشانی ناشی از اختلال میگرن دارند.
درمان سر درد با نوروفیدبک ILF
نوروفیدبک ILF (نوروتراپی ILF) به علت اینکه روشی مبتنی بر علائم فرد است، بسیار موثرتر از سایر روشهای نوروفیدبک عمل میکند و در حال حاضر موثرترین روش نوروفیدبک درمانی در دنیا محسوب میشود.
نوروفیدبک ILF مانند آینهای برای مغز عمل میکند و با نشان دادن عملکرد مغز به خودش، باعث بهبود و درمان فرد میشود که به این فرآیند خود تنظیمی میگویند. از این روش میتوان برای درمان درد پیشانی استفاده کرد.
درمان سردرد با دستگاه RTMS
تحریک مغناطیسی مغز یک روش درمان غیر دارویی و غیر تهاجمی، بدون درد با اثربخشی سریع است که میتوان برای بهبود علائم و درمان طیف وسیعی از بیماریهای مغز و اعصاب مورد استفاده قرار گیرد. از دستگاه rtms معمولا زمانی استفاده میشود که سایر روشهای درمانی موثر نبوده باشند.
درمان سردرد پشانی با دستگاه rtms دارای مزایای زیر است:
- با استفاده از این روش میتوان سردرد پیشانی را بدون مصرف دارو درمان کرد.
- این روش کاملا بیخطر است و هیچ عوارضی به همراه ندارد.
- نتایج درمان سردرد با آر تی ام اس در کوتاهترین زمان ممکن قابل مشاهده هستند.
- ماندگاری درمان سردرد با rtms نسبت به سایر روشهای درمانی بیشتر است.
در مقاله تحریک مغناطیسی مغز (rtms) چیست؟ به صورت کامل در مورد این روش درمانی صحبت کردهایم.
تزریق بوتاکس برای درمان سر درد
افرادی که دچار میگرن هستند به این دلیل به سردرد پیشانی دچار شدهاند و همچنین میخواهند برای زیبایی بیشتر از بوتاکس استفاده نمایند، میتوانند با تزریق بوتاکس هم سردرد میگرنی خود را کنترل و درمان نمایند و هم به اهداف زیبایی خود برسند.
مقاله مرتبط: عوارض درمان میگرن با بوتاکس
برای سردرد چه دکتری بریم؟
پزشکان متخصص مغز و اعصاب به صورت کاملا تخصصی در زمینه درمان انواع سردرد شامل سردرد خوشهای، سینوسی، میگرنی، عصبی و … فعالیت مینمایند. این پزشکان با در نظر گرفتن شرایط بیمار، بهترین روش درمان را پیشنهاد میدهند.
برای این که بتوانید پزشک مناسبی را انتخاب نمایید، مقاله بهترین دکتر مغز و اعصاب تهران را مطالعه کنید. ویژگیهای مهم پزشک و امکاناتی که کلینیک مغز و اعصاب خوب باید داشته باشد را در این مقاله به صورت کامل توضیح دادهایم.
دکتر خوب برای سردرد در تهران کیست؟
دکتر خوب برای سردرد در تهران به سخنان بیمار به طور کامل گوش داده و علائم بیمار را به صورت دقیق بررسی مینماید. پزشک پس از معاینه بیمار و یافتن علت سردرد راهکار درمانی مناسب را پیشنهاد میدهد که میتواند شامل تزریق بوتاکس، دارودرمانی یا سایر روشها باشد.
دکتر حمیدرضا رخصتیزدی متخصص سردرد پیشانی
برای مشاوره درمانی توسط متخصص درمان سردرد پیشانی و دریافت نوبت ویزیت دکتر حمیدرضا رخصتیزدی (عضو انجمن مغز و اعصاب ایران و انجمن سردرد اتحادیه اروپا) با ما در ارتباط باشید.
62 دیدگاه ها