سردرد، یک بیماری بسیار شایع است که اکثر افراد در طول زندگی خود بارها تجربه کردهاند. علامت اصلی سردرد، درد در ناحیه سر یا صورت شماست. انواع مختلفی از سردرد وجود دارد که سردرد تنشی شایعترین آنهاست. در حالی که بیشتر سردردها خطرناک نیستند، انواع خاصی از آن میتوانند نشانهی یک بیماری زمینهای جدی باشند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع سردرد بپردازیم و روشهای درمان هر کدام را بیان کنیم.

- 1) تقسیمبندی انواع سردرد چگونه انجام میشود؟
- 2) سردرد تنشی
- 3) سردرد خوشهای
- 4) میگرن
- 5) سردرد یکطرفه مداوم
- 6) سردرد آیس پیک
- 7) سردرد صاعقهای
- 8) سردرد سینوسی
- 9) سردرد هورمونی
- 10) سردرد مرتبط با کافئین
- 11) سردرد بعد از ورزش
- 12) سردرد ناشی از فشار خون بالا
- 13) سردرد بازگشتی
- 14) سردرد ناشی از ضربه به سر
- 15) سردرد نخاعی
- 16) چه زمانی برای درمان سردرد به دکتر مراجعه کنیم؟
- 17) تشخیص علت سردرد چگونه است؟
تقسیمبندی انواع سردرد چگونه انجام میشود؟
بیش از 150 نوع سردرد وجود دارد که در دو دسته سردردهای اولیه و ثانویه تقسیمبندی میشوند.

سردرد اولیه
سردرد اولیه به معنی آن است که خود سردرد مشکل اصلی است و درد در ناحیه سر، نشانه یک بیماری زمینهای خاص نیست. اگرچه درد ناشی از سردردهای اولیه ممکن است ناتوانکننده باشد، اما این نوع سردردها خطرناک نیستند. همچنین برخی از افراد ممکن است ژنهایی داشته باشند که آنها را بیشتر در معرض ابتلا به سردردهای اولیه قرار میدهد.
علائم سردرد اولیه
سردردهای اولیه به دو صورت اتفاق میافتند:
- سردردهای اپیزودیک
- سردردهای مزمن پایدارتر
سردرد اپیزودیک
سردردهای اپیزودیک ممکن است هر چند وقت یکبار اتفاق بیفتند اما بیش از 15 روز در یک ماه رخ نمیدهند. این سردردها معمولا نیم ساعت تا چند ساعت دوام میآورند.
سردرد مزمن پایدار
سردردهای مزمن پایدار بیش از 15 روز در ماه رخ میدهند. برای درمان این نوع سردردها، یک برنامه مدیریت درد ضروری است.
انواع سردرد اولیه
برخی از رایجترین انواع سردردهای اولیه شامل موارد زیر است:
- سردرد میگرنی
- سردرد تنشی
- سردرد هیپنیک
- سردرد خوشهای
علت سردرد اولیه
عواملی که میتوانند منجر به سردرد اولیه شوند میتوانند ناشی از سبک زندگی افراد باشد. برخی از دلایل سردرد اولیه عبارتند از:
- برخی غذاها، مانند گوشتهای فرآوری شده حاوی نیترات (سردردهای ناشی از غذا)
- مصرف نیکوتین (سردرد نیکوتینی)
- کمبود خواب
- وضعیت بدنی نامناسب
- فعالیت بدنی، مانند ورزش (سردردهای ناشی از فعالیت)
- حذف وعدههای غذایی (سردرد گرسنگی)
سردردهای اولیه معمولا خطرناک نیستند، اما میتوانند بسیار دردناک باشند و زندگی روزمره شما را مختل کنند.
سردرد ثانویه
سردرد ثانویه ناشی از بیماری دیگری است که باعث ایجاد نواحی حساس به درد در گردن و سر میشود. سردردهای ثانویه نادر هستند، اما میتوانند بسیار جدی تر از سردردهای اولیه باشند. سردردهای ثانویه میتوانند علامت هشدار دهنده یک بیماری زمینهای جد تر باشند. از جمله:
- تومورهای مغزی
- آنوریسم
- مننژیت، یک عفونت باکتریایی یا ویروسی که باعث التهاب مغز میشود
- آسیب گردن یا مغز
سردردهای ثانویه میتوانند نشانه یک وضعیت جدی یا بالقوه تهدید کننده زندگی باشند.
در ادامه این مقاله به بررسی مهمترین انواع سردرد خواهیم پرداخت.
سردرد تنشی
درد ناشی از سردرد تنشی یا سردرد عصبی ممکن است در سرتاسر سر احساس شود. سردرد تنشی میتواند از 30 دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. برخی از مهمترین علائم سردرد تنشی عبارتند از:
- حساس شدن صورت، سر، گردن و شانهها
- احساس فشار پشت چشم
- حساسیت به نور و صدا
علت سردرد تنشی مشخص نیست، اما استرس، اضطراب و افسردگی محرکهای رایج این نوع سردرد هستند. سایر محرکهای بالقوه برای سردرد عصبی عبارتند از:
- کم آبی بدن
- قرارگیری در معرض صدای بلند
- خواب ناکافی یا بیکیفیت
- حالت نامناسب بدن
- حذف وعدههای غذایی
- خستگی چشم

درمان سردرد تنشی
استفاده از داروهای مسکن بهترین روش درمان سردردهای تنشی محسوب میشوند. داروهای مسکنی که میتوان برای این منظور استفاده کرد عبارتند از:
- آسپرین
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- استامینوفن
اگر داروهای مسکن باعث تسکین سردرد نشوند، پزشک ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:
- ایندومتاسین
- ملوکسیکام
- کتورولاک
هنگامی که یک سردرد تنشی، مزمن میشود، ممکن است یک روش متفاوت برای مقابله با محرک اصلی سردرد پیشنهاد شود. در این موارد، نیاز است از محرکی که باعث ایجاد سردرد تنشی میشود، اجتناب کرد.
سردرد خوشهای
سردردهای خوشهای سردردهای شدید و عود کنندهای هستند که با درد شدید در پشت یا اطراف یک چشم توصیف میشوند. سایر علائم سردرد خوشهای عبارت است از:
- اشک چشم
- تورم پلک
- آبریزش بینی
- قرمزی، گرگرفتگی و تعریق در سمتی که تحت تاثیر سردرد قرار
- حساسیت به نور و صدا
سردردهای خوشهای معمولا به طور ناگهانی و بدون هشدار ظاهر میشوند و بین 15 دقیقه تا 3 ساعت طول میکشند. افراد ممکن است تا هشت حمله را در روز تجربه کنند. یک سری از سردردهای خوشهای میتوانند روزانه و برای چندین ماه در یک زمان مشخص رخ دهند.
علت سردردهای خوشهای نامشخص است، اما احتمال بروز این سردردها در افراد سیگاری بیشتر است. همچنین این نوع سردردها در مردها، سه برابر بیشتر از خانمها شایع است.
درمان سردرد خوشهای
هدف از درمان سردرد کلاستر کاهش شدت و دفعات حملات است. به طور کلی راههای درمان سردرد خوشهای شامل موارد زیر است:
- اکسیژن درمانی
- سوماتریپتان (Imitrex)
- بی حس کننده موضعی (لیدوکائین)
- کورتیکواستروئیدها
- ملاتونین
- توپیرامات (Topamax)
- مسدودکنندههای کانال کلسیم
افرادی که به درمان دارویی پاسخ خوبی نمیدهند، میتوانند از روش تحریک مغناطیسی مغز و تحریک عصب واگ استفاده کنند.
میگرن
سردرد میگرنی اغلب شامل درد شدید و ضرباندار در یک طرف سر است. همچنین، فرد ممکن است حساسیت شدید به نور، صدا و بو را تجربه کند. در افراد مبتلا به میگرن حالت تهوع و استفراغ نیز رایج است.
برخی از سردردهای میگرنی با اختلالات بینایی همراه هستند. حدود یک سوم افراد این علائم را قبل از شروع سردرد تجربه خواهند کرد. که به عنوان هاله میگرنی شناخته میشود. این اختلالات بینایی معمولا 5 تا 60 دقیقه طول میکشند و شامل موارد زیر هستند:
- دیدن خطوط موجدار
- نورهای چشمکزن
- از دست دادن جزئی بینایی
هاله میگرن همچنین میتوانند شامل سوزن سوزن شدن در یک طرف صورت یا یک بازو و مشکل در صحبت کردن باشند.
توجه داشته باشید که علائم هاله همچنین میتواند نشاندهنده سکته مغزی یا مننژیت باشد. هر کسی که برای اولین بار این علائم را تجربه میکند، باید فورا به اورژانس مراجعه کند.
سردردهای میگرنی معمولا مکرر هستند و هر حمله میتواند از چند ساعت تا چند روز طول بکشد. برای بسیاری از افراد، این یک وضعیت مادامالعمر است.
بسیاری از پزشکان عقیده دارند که بیماری میگرن ریشه ژنتیکی دارد. علاوه بر این، در افرادی که به بیماریهایی مانند افسردگی و صرع مبتلا بودهاند، شایعتر است.
محرک های میگرن شامل موارد زیر است:
- استرس و اضطراب
- اختلال خواب
- تغییرات هورمونی
- حذف وعدههای غذایی
- کم آبی بدن
- برخی غذاها و داروها
- نورهای روشن و صدای بلند

درمان میگرن
درمان سردرد میگرنی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله شدت علائم، تعداد دفعات بروز آنها و اینکه آیا فرد حالت تهوع و استفراغ را تجربه می کند یا خیر.
گزینههای درمانی برای انواع میگرن شامل منبع قابل اعتماد است:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین یا استامینوفن
- تریپتانها مانند سوماتریپتان که نیاز به نسخه دارند
- داروهای ضد استفراغ، مانند متوکلوپرامید، برای کنترل حالت تهوع و استفراغ
درمان میگرن با rtms یا تحریک مغناطیسی ترانس کرینال نیز یکی از جدیدترین روشهای درمان میگرن است که امروزه در بسیاری از کلینیکهای مغز و اعصاب اجرا میشود.
علاوه بر این، برای کاهش شدت حملات میگرن میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
- استراحت در مکانی تاریک و ساکت
- قرار دادن کیسه یخ یا پارچه سرد روی پیشانی
- آشامیدن آب
افراد مبتلا به میگرن مزمن باید در مورد درمان پیشگیرانه با پزشک خود مشورت کنند. یک متخصص مغز و اعصاب میتواند با بررسی علائم بیمار، نوع میگرن را تشخیص دهد. میگرن مزمن به وضعیتی گفته میشود که فرد بیش از 15 روز در ماه، سردرد داشته باشد و یا اگر علائم میگرن حداقل 8 روز در ماه به مدت 3 ماه رخ دهد.
گزینههای دارویی برای پیشگیری از میگرن شامل موارد زیر هستند:
- توپیرامات (Topamax)
- پروپرانولول
- آمی تریپتیلین
سردرد یکطرفه مداوم
سردرد یک طرفه مداوم یا سردرد همی کرانیا (Hemicrania continua) یک نوع سردرد مداوم و مزمن است که برخلاف سایر انواع سردرد، درد آن همیشگی است و در یکطرف سر و صورت احساس میشود. در حالی که درد سردرد همی کرانیا مداوم است، اما شدت آن ممکن است متفاوت باشد و حملات ناگهانی با شدت بیشتری همراه باشد.
برای تشخیص سردرد همی کرانیا، فرد باید هر روز و به مدت حداقل 3 ماه دردی را در یک سمت سر و صورت خود احساس کرده باشد، بدون آنکه این سردرد در سمتی دیگر رخ دهد یا مدتی بدون درد باشد.
علاوه بر درد مداوم، علائم شدید و ناتوانکننده دیگری نیز به آن اضافه میشوند که میتواند تحمل درد را سختتر کند. این علائم عبارتند از:
- اشک ریزش و قرمزی چشم
- آبریزش بینی
- افتادگی پلک
- عرق کردن پیشانی
- بیقراری
درمان سردرد همی کرانیا
یکی از مشخصههای همی کرانیا، پاسخ کامل به ایندومتاسین، دارویی از خانواده داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) است. دوز کم سه بار در روز همراه با وعدههای غذایی، معمولا علائم این سردرد را ظرف 24 ساعت تسکین میدهد.
لازم به ذکر است که مصرف ایندومتاسین، بهخصوص در دوزهای بالاتر، میتواند عوارض جانبی داشته باشد. بنابراین توصیه میشود کمترین دوز موثر مصرف شود.
سردرد آیس پیک
سردرد آیس پیک (Ice pick headache) که تحت عنوان سردرد یخ شکن نیز شناخته میشود، نوعی سردرد شدید و ناگهانی است که معمولا در ناحیه یکی از چشمها یا شقیقهها احساس میشود. این نوع سردرد در بیشتر موارد کوتاه مدت است و بعد از چند ثانیه از بین میرود. با این حال، برخی از افراد ممکن است سردرد آیس پیک طولانیتری را تجربه کنند.
این سردردها ممکن است چند بار در روز بروز کنند و بدون هشدار ظاهر شوند و میتوانند به صورت یک ضربه یا چندین ضربه متوالی احساس شود. سردردهای آیس پیک معمولا به قسمتهای مختلف سر منتقل میشوند. اگر سردردهایی را تجربه میکنید که همیشه در یک نقطه اتفاق میافتند، ممکن است نشانهای از یک بیماری زمینهای باشد.
درمان سردرد آیس پیک
درمان سردردهای آیس پیک میتواند دشوار باشد زیرا این نوع سردردها مدت زمان نسبتا کوتاهی دارند. بیشتر سردردهای یخ شکن قبل از اینکه نیاز به درمان خاصی داشته باشند، از بین میروند. با این حال، میتوان یک سری درمانهای پیشگیرانه برای کاهش دفعات یا شدت سردردهای آینده پیشنهاد داد که عبارتند از:
- ایندومتاسین
- گاباپنتین
- مهارکنندههای سیکلواکسیژناز-2 (COX-2).
- ملاتونین
سردرد صاعقهای
سردرد صاعقهای یا سردرد رعد و برقی (Thunderclap headache) یک سردرد بسیار شدید است که به سرعت ایجاد میشود و در کمتر از یک دقیقه به اوج خود میرسد. این نوع سردرد هم میتواند خوش خیم باشد و هم ممکن است نشانه یک بیماری جدی باشد که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
در برخی موارد، سردرد صاعقهای میتواند نشاندهنده موارد زیر باشد:
- پارگی یا انسداد عروق خونی
- سکته مغزی
- آسیب مغزی
- سندرم انقباض عروق مغزی برگشتپذیر (RCVS)
- واسکولیت (التهاب عروق خونی)
- آپوپلکسی هیپوفیز (خونریزی یا از دست دادن خون از یک عضو)
اگر برای اولین بار است که علائم سردرد صاعقهای را دارید، فورا به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که سردرد شما ناشی از بیماری دیگری نیست، میتوانید از یک برنامه درمانی برای سردردهای احتمالی آتی استفاده کنید.
درمان سردرد صاعقهای
اگر سردرد صاعقهای نتیجه بیماری دیگری باشد، باید شرایط زمینهای را درمان کنید. اما در صورتی که این سردرد ناشی از چیز دیگری نباشد، سردرد صاعقهای از نوع اولیه است. در این صورت میتوان سردرد صاعقهای را با داروهای NSAID مانند ایندومتاسین درمان کرد.
سایر درمانهای سردرد رعد و برقی عبارتند از منبع مورد اعتماد:
- مسدودکنندههای کانال کلسیم
- مسدودکنندههای بتا
- توپیرامات
- لیتیوم
- تریپتانها
سردرد سینوسی
سردرد سینوسی با سینوزیت در اثر التهاب سینوسها رخ میدهد. این نوع سردرد همچنین گاهی اوقات در نتیجه یک واکنش آلرژیک رخ میدهد. درد ناشی از این سردردها اغلب در ناحیه سینوس و جلوی سر متمرکز است. درد ممکن است با حرکت بدتر شود و گاهی به دندانها و فک نیز سرایت کند.
مهمترین علائم احتمالی سردرد سینوسی سامل موارد زیر است:
- فشار یا درد صورت
- کاهش حس بویایی
- ترشحات بینی
- مسدود شدن بینی
- تب
- خستگی
- گوش درد
- بوی بد دهان
- سرفه
- درد دندان
- احساس عمومی ناخوشی
سردردهای سینوسی بسیار نادر هستند. در نتیجه، سردردهای میگرنی معمولا به اشتباه به عنوان سردردهای سینوسی تشخیص داده میشوند. اگر علائم در ناحیه بینی وجود نداشته باشد، سردرد با این ماهیت به احتمال زیاد حمله میگرنی است. افرادی که دارای آلرژی فصلی مزمن یا سینوزیت هستند، مستعد ابتلا به این نوع سردردها هستند.

درمان سردرد سینوسی
سینوزیت معمولا در عرض 2 تا 3 هفته از بین می رود. گزینههای درمانی سردرد سینوزیت عبارتند از:
- نوشیدن مایعات
- مسکنهای بدون نسخه
- ضد احتقان بینی
- اسپری بینی یا محلولهای آب شور
- آنتی هیستامینها
- اسپریهای بینی استروئیدی که با نسخه در دسترس هستند
- آنتی بیوتیکها، اگر پزشک متوجه شود که عفونت باکتریایی وجود دارد
اگر علائم سردرد سینوسی در عرض یک هفته بهبود نیافت یا شدید شد، افراد باید به پزشک مراجعه کنند.
برای تشخیص علت اصلی سینوزیت، پزشک ممکن است فرد را به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع دهد. در برخی موارد، جراحی جزئی ممکن است برای تخلیه سینوسها لازم باشد.
سردرد هورمونی
زنان معمولا سردردهایی را تجربه میکنند که با نوسانات هورمونی مرتبط هستند. قاعدگی، بارداری و استفاده از قرصهای ضد بارداری همگی بر سطح استروژن تاثیر میگذارند که میتواند باعث سردرد شود.
سردردهایی که به طور خاص با چرخه قاعدگی مرتبط هستند به عنوان میگرن قاعدگی نیز شناخته میشوند. این سردردها میتوانند درست قبل، در حین یا بلافاصله بعد از قاعدگی و همچنین در طول تخمکگذاری رخ دهند.
درمان سردرد هورمونی
مسکنهای OTC مانند ناپروکسن (Aleve) یا داروهای تجویزی مانند فرواتریپتان (Frova) میتوانند برای مدیریت درد ناشی از سردرد هورمونی موثر باشند.
طبق یک مطالعه در سال 2015، حدود 60 درصد از زنان مبتلا به میگرن، میگرن قاعدگی را تجربه میکنند، بنابراین درمانهای جایگزین ممکن است در کاهش سردرد کلی در ماه نقش داشته باشند.
موارد زیر ممکن است به درمان سردردهای هورمونی کمک کند:
- تکنیکهای آرام سازی
- یوگا
- طب سوزنی
- خوردن یک رژیم غذایی اصلاح شده
سردرد مرتبط با کافئین
کافئین بر جریان خون مغز تاثیر میگذارد. مصرف زیاد کافئین، بیش از 400 میلیگرم یا حدود 4 فنجان قهوه در روز، گاهی اوقات میتواند منجر به سردرد شود.
در افرادی که روزانه بیش از 200 میلی گرم کافئین به مدت بیش از 2 هفته مصرف میکنند، ترک ممکن است منجر به سردرد شود. این سردردها معمولا 12 تا 24 ساعت پس از توقف ناگهانی ایجاد میشوند و میتواند 2 تا 9 روز ادامه داشته باشد.
سایر علائم سردرد کافئین عبارتند از:
- خستگی
- مشکل در تمرکز
- تغییر خلق و خو
- حالت تهوع
اثرات کافئین از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما کاهش مصرف آن میتواند خطر ابتلا به سردرد را کاهش دهد. محدود کردن مصرف کافئین ممکن است به افرادی که میگرن مزمن دارند کمک کند.
درمان سردرد مرتبط با مصرف کافئین
نگه داشتن مصرف کافئین در یک سطح معقول و ثابت – یا ترک کامل آن – میتواند از بروز این سردرها جلوگیری کند.
سردرد بعد از ورزش
سردردهای ناشی از ورزش به سرعت پس از انجام فعالیتهای بدنی شدید ایجاد میشوند. وزنه برداری، دویدن و پرش همگی محرکهای رایج سردرد ناشی از ورزش هستند. تصور میشود که این فعالیتها باعث افزایش جریان خون در جمجمه میشود که میتواند منجر به سردرد در هر دو طرف سر شما شود.
سردرد ورزشی نباید خیلی طول بکشد. این نوع سردرد معمولا در عرض چند دقیقه یا چند ساعت برطرف میشود.
درمان سردرد ورزشی
مسکن های OTC، مانند آسپرین یا ایبوپروفن (Advil)، معمولا علائم سردرد ورزشی را کاهش میدهند. اگر به طور مرتب دچار سردردهای ناشی از فعالیت میشوید، به پزشک متخصص سردرد کنید. در برخی موارد، این نوع سردرد نشانه یک بیماری زمینهای جدی است.

سردرد ناشی از فشار خون بالا
فشار خون بالا میتواند باعث سردرد شود. این نوع سردرد یک علامت اورژانسی است و زمانی اتفاق میافتد که فشار خون به طور خطرناکی بالا میرود.
سردرد فشار خون معمولا در هر دو طرف سر رخ میدهد و معمولا با هر فعالیتی بدتر میشود. این نوع سردرد اغلب به صورت ضرباندار است.
اگر علائم سردرد فشار خون بالا را تجربه کردید، فورا به اورژانس مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:
- تغییرات در بینایی
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن
- خونریزی بینی
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
درمان سردرد ناشی از فشار خون بالا
این نوع سردردها معمولا بلافاصله پس از کنترل بهتر فشار خون از بین میروند. توجه به این نکته ضروری است که تا زمانی که کنترل فشار خون بالا ادامه دارد، این نوع سردرد نباید عود کند.
سردرد بازگشتی
سردرد بازگشتی (reound headache) که به عنوان سردرد ناشی از مصرف بیش از حد دارو نیز شناخته میشود، میتواند شبیه سردردهای تنشی باشد یا ممکن است درد شدیدتری مانند سردرد میگرنی داشته باشند.
اگر به طور مکرر از مسکن های بدون نسخه استفاده میکنید، ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به این نوع سردرد باشید. استفاده بیش از حد از این داروها به جای کاهش سردرد منجر به سردرد بیشتر میشود.
سردردهای بازگشتی در هر زمانی که این داروها بیش از 15 روز در ماه استفاده شوند، رخ میدهند. داروهای مسکنی که کیتوانند باعث ایجاد سردرد بازگشتی شوند عبارتند از:
- استامینوفن
- ایبوپروفن
- آسپرین
- ناپروکسن
درمان سردرد بازگشتی
تنها راه درمان سردردهای بازگشتی این است که مصرف داروهایی که برای کنترل درد استفاده میکردید را کنار بگذارید. اگرچه این کار ممکن است در ابتدا باعث بدتر شدن درد شود، اما در عرض چند روز درد کاملا فروکش میکند.
سردرد ناشی از ضربه به سر
سردردهای پس از سانحه میتوانند پس از هر نوع آسیب به سر ایجاد شوند. این سردردها شبیه سردردهای میگرنی یا تنشی هستند و معمولا 6 تا 12 ماه پس از آسیبدیدگی باقی میمانند.
درد ناشی از این نوع سردرد را میتوان با مصرف مسکنهای بدون نسخه تسکین داد. با این حال، اگر علائم شدید باشند یا در طول زمان بدتر شوند، فرد باید فورا به دنبال مراقبتهای پزشکی باشد.
اگر فردی پس از وارد شدن ضربه سر علائم زیر دیده داشت، باید فورا به اورژانس برده شود:
- بیهوشی
- تشنج
- استفراغ
- از دست دادن حافظه
- گیجی
- مشکلات بینایی یا شنوایی
درمان سردرد ناشی از ضربه به سر
پزشکان اغلب داروهای زیر را برای کنترل این سردردها تجویز میکنند:
- تریپتانها
- سوماتریپتان (Imitrex)
- مسدودکنندههای بتا
- آمی تریپتیلین
سردرد نخاعی
سردرد نخاعی نتیجه فشار کم مایع مغزی نخاعی است. پیشانی، شقیقهها، بالای گردن و پشت سر، از جمله قسمتهایی هستند که ممکن است سردرد نخاعی در آنها احساس شود.
مهمترین علائم سردرد نخاعی شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع
- گردن درد
- سرگیجه
- مشکلات بینایی
- وزوز گوش
- از دست دادن شنوایی
- تیر کشیدن بازوها
درمان سردرد نخاعی
درمان اولیه برای سردردهای نخاعی معمولا شامل مصرف مسکنها و آبرسانی به بدن است. علائم سردرد نخاعی معمولا پس از یک یا دو هفته خود به خود از بین میروند.
در برخی موارد، ممکن است از چسب خون اپیدورال استفاده شود. این روشی است که در آن مقدار کمی خون از بدن شما گرفته شده و دوباره به فضای اپیدورال شما تزریق میشود. این کار میتواند به جلوگیری از نشت مایع مغزی نخاعی کمک کند که به نوبه خود سردرد را متوقف میکند.
چه زمانی برای درمان سردرد به دکتر مراجعه کنیم؟
در بیشتر موارد، سردردهای اپیزودیک ظرف 48 ساعت از بین میروند. اگر سردردی دارید که بیش از 2 روز طول کشیده است یا شدت آن افزایش یافته است، بهتر است برای ارزیابی بیشتر به یک متخصص سردرد مراجعه کنید.
اگر بیش از 15 روز در هر ماه در یک دوره 3 ماهه سردرد میگیرید، ممکن است یک بیماری سردرد مزمن داشته باشید. حتی اگر بتوانید درد را با داروهای مسکن مدیریت کنید، بازهم لازم است برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید.
سردرد همچنین میتواند نشانهای از یک بیماری جدی باشد که در این صورت نیاز است درمانهایی فراتر است مصرف داروهای مسکن یا سایر درمانهای خانگی انجام شود.
تشخیص علت سردرد چگونه است؟
از آنجایی که انواع مختلفی از سردرد وجود دارد، روشهای زیادی وجود دارد که میتوان برای تشخیص نوع سردرد مورد استفاده قرار گیرد. اولین چیزی که لازم است تشخیص داده شود، این است که آیا سردرد از نوع اولیه است یا ثانویه.
پس از مراجعه به پزشک متخصص، یک معاینه فیزیکی بر روی شما انجام خواهد شد و پزشک درباره سابقه سردردهایتان سوالاتی خواهد پرسید. اطلاعاتی که میتوان به پزشک در تشخیص صحیح علت سردرد کمک کند عبارت است از:
- مدت زمان
- شدت
- محل
- محرکهای احتمالی
برای برخی از انواع سردرد، نیاز است برخی تستهای آزمایشگاهی یا تصویربرداری از سر انجام شود. این تستها عبارتند از:
- ام آر آی و سی تی اسکن
- سوراخ کمری
- آزمایش خون